Системи охолодження холодильників

Системи охолодження холодильників

Залежно від системи охолодження холодильник може бути кількох типів:

Компресійний

Дана система охолодження є у більшості моделей. У такій моделі охолодна рідина (холодоагент) під впливом компресора піддається циркуляції. Такі холодильники вважаються найбільш економічними та не накладають обмежень на обсяг. Єдиний недолік даних моделей - шум, що видається при роботі, т.к. абсолютно безшумних компресорів немає. Компресори із зовнішньою підвіскою шумлять найбільше, а до тихих холодильників відносяться моделі з лінійним компресором.

Абсорбційний

У цьому типі холодильників холодоагент циркулює за допомогою теплообмінника, який нагрівається у процесі роботи. Такий тип охолодження використовується для невеликих та середніх моделей техніки. При ідентичному обсязі енергії такі холодильники споживають більше, ніж компресійні моделі, але менше термоелектричні. Головна перевага абсорбційної системи перед іншими – можливість застосовувати альтернативні джерела енергії (газоподібне та рідке паливо, скраплений газ), завдяки чому вдається знизити витрати.

Абсорбційні холодильники вважаються малошумними - при роботі вони видають лише незначні звуки, що булькають, коли по трубопроводах тече рідина.

Термоелектричні

Охолодження в таких моделях здійснюється через проходження струму через термоелектричні пластини, частина яких знаходиться зовні холодильника, а інша - всередині. При охолодженні внутрішні пластини також охолоджуються, а зовнішні навпаки піддаються нагріванню. Коли напрямок струму змінюється, все відбувається навпаки.

Термоелектричні холодильники споживають найбільше енергії, особливо при великому внутрішньому обсязі. Тому така система охолодження застосовується переважно у мініхолодильниках. Крім того, варто відзначити, що такі моделі є максимально безшумними, т.к. в них немає ні компресора, ні рідини, що охолоджує.

Холодильник на вихрових охолоджувачах

У таких моделях охолодження здійснюється за допомогою розширення повітря, який був стиснутий попередньо компресором, в певних блоках вихрових охолоджувачів. Переваги цього методу перебувають у безпеці, т.к. в конструкції немає хімічно небезпечних сполук і частин, що рухаються, надійність і довговічність. Але поширення цей спосіб не отримав, т.к. подібні холодильники мають високий рівень шуму та вимагають підведення стисненого повітря у великій кількості.

Коментарі (0)