Шкідливий етилен та інші таємниці холодильника

Шкідливий етилен та інші таємниці холодильника

Факт, який мене здивував: виявляється, на збереження продуктів у холодильнику впливає не лише температура, вологість та ще щось, а й … самі продукти. Наприклад, деякі фрукти та овочі виділяють при зберіганні етилен. Цей насправді нешкідливий газ є «гормоном стиглості» для більшості плодів. Він прискорює їхнє дозрівання. Однак якщо плід уже стиглий, то газ все одно продовжує їх «пришвидшувати». У результаті – все просто псується!

Рекордсмени з виділення етилену: прості яблука. «Газять» ще груші, абрикоси, сливи та дині. Їх варто зберігати або у пластикових пакетах, подалі від інших плодів, або, взагалі, прибрати з холодильника.

А найчутливіші до яблучного етилену: ківі, персики, нектарини, кавуни, а також цвітна капуста, брюссельська капуста та броколі.

Взагалі, перше, що потрібно враховувати у правилах зберігання продуктів у холодильнику – це, звичайно, температура зберігання. І це логічно: ми ж говоримо про холодильник!

Є овочі і холодолюбні фрукти, їх потрібно зберігати при температурі 1 - 3 С, і переваги місця тепліші, з температурою 6 - 10 С.

До «морозостійких» плодів належать: яблука, абрикоси, груші, суниця, інжир, вишня, ківі, нектарини, сливи, персики та виноград. З овочів: буряк, капуста, часник, морква, редиска, зелений салат, цвітна капуста, броколі, горох, селера, брюссельська капуста, спаржа, шпинат та кукурудза.

Але! Холодолюбність цих продуктів, звичайно ж, обмежена. Тобто температура у відсіках, де вони зберігаються не повинна падати нижче нуля! Тоді вони просто перемерзнуть! Навіть самий холодолюбний виноград не дуже хороший перемерзлий.

Група теплолюбних: лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути, ананаси, авокадо, банани, гранати, гуайява, манго. З овочів: помідори, солодкий перець, баклажани, огірки, стручкова квасоля, гарбуз, диня та цукіні.

Свіжу зелень, щоб не висихала, потрібно зберігати на нижній полиці, загорнутій у мокрий рушник, а потім у поліетилен. Не забудьте залишити отвір для вентиляції. Так вона може пролежати тиждень або навіть два. І тримайте її подалі від яблук і помідорів, що виділяють етилен.

Моркву потрібно помити і, знову ж таки, загорнути у мокрий рушник та поліетилен та зберігати внизу холодильника.

Для холодильників із системою No Frost герметична упаковка продуктів у пластикові контейнери або поліетилен - просто необхідна. Та й у звичайних холодильниках краще зберігати все запакованим. Плівка не тільки не дасть швидко висихати продуктам, але й запобігатиме поширенню запахів.

Олію та жири упаковуйте особливо ретельно: вони найкраще вбирають запахи.

А ось сир, навпаки, не можна зберігати у поліетиленовій упаковці! Він моментально пліснявіє. Перекладіть його у скляну, керамічну або емальовану ємність. Молоко і кефір не варто зберігати в дверцятах - при відкриванні-закриванні температура суттєво змінюється, і молоко швидко псується. Розмістіть на дверцятах яйця, ліки чи інші продукти в упаковках, напої.

Напевно, до правил зберігання продуктів варто віднести і правила про те, що НЕ! слід зберігати у холодильнику!
Не кладіть у холодильник банани та ананаси – вони не виносять холод.

Нема чого зберігати в холодильнику нероздруковані консерви. Вони лише місце займають, а й циркуляції холодного повітря заважають.

Картоплю в холодильнику краще не зберігати - смак зникає. Охолодження призводить до перетворення крохмалю на цукор, з'являється характерний солодкуватий присмак, не всім він подобається.

З усієї зелені - базилік боїться холоду. Поставте його у воду та виставте на вікно до сонечка. Та йому буде гаразд.

На прилавки супермаркетів часто потрапляють недозрілі фрукти та овочі. І це зрозуміло, що недозрілі плоди зручніше транспортувати, вони не так псуються. Не нехтуйте ними. Але й не кладіть їх у холодильник. Дайте їм дозріти, і вони стануть набагато смачнішими! Персики, сливи, банани дозрівають у темному місці за кімнатної температури. Не варто класти в холодильник та кавун. Кавун, що дозрів при кімнатній температурі, не тільки набагато смачніше, але і набагато корисніше - каротинів і антиоксидантів в ньому стає набагато більше.

Коментарі (0)