Як правильно зберігати продукти в холодильнику

Як правильно зберігати продукти в холодильнику

Першим холодильником була просто глибока яма. І досі, в селі чи там, де є для цього можливості, немає нічого простішого та надійнішого, ніж прохолода глибокого льоху. А якщо за зиму запасали достатню кількість льоду, то в такому льодовику м'ясо та масло не псувалося довгий час.

Сучасні холодильники – результат винахідливості конструкторів та можливостей сучасних технологій. Для того, щоб зі зручністю та комфортом скористатися всіма можливостями «холодильної» думки, варто знати прості правила розміщення продуктів у вашому холодильнику.

Не дуже знижуйте температуру, не морозіть продукти замість охолодження. Хоча потужності сучасних суперагрегатів цілком вистачить. При правильній температурі і зберігатимуться продукти краще, і час ремонту холодильника настане пізніше.

Залишайте у холодильній камері більше вільного простору. Сучасні холодильники охолоджують продукти спеціально спрямовуються потоками холодного повітря. Якщо ваш холодильник забитий продуктами, то вони будуть охолоджуватися нерівномірно: частина підмерзатиме, а частина псуватиметься в теплі.

Раз на місяць чи два повністю звільняйте холодильник від продуктів і мийте кожну поличку засобом для посуду. Раніше потрібно було розморожувати, але з появою технологій nofrost холодильник можна просто вимкнути і трохи почекати поки нагріється.

Мийте фрукти перед їжею, а не перед закладанням у холодильник. Там, де на ягодах залишаться краплі вологи, почнеться гниття. Краще протерти сухим рушником, а мити вже лише перед їжею.

Усі продукти, які ви збираєтеся відправити до холодильника, мають бути чистими. Наприклад, пляшка води має бути вимита і витерта. Адже будь-яка упаковка насправді не чиста: товар лежав на полицях, хтось, можливо, брав його і потім ставив назад, а коли він востаннє мив руки ви точно не знаєте. Тому краще зайвий раз помити та протерти. Харчове отруєння не найприємніше захворювання.

Не складайте продукти купами на полицях холодильника. Різні продукти потребують різних умов зберігання. Недарма на кухні будь-якого гарного ресторану коштує кілька холодильників – окремо для риби, окремо для м'яса, овочів, молочних продуктів та кондитерських виробів. Продукти не повинні вбирати сторонні запахи!
Розподіліть продукти по полицях

М'ясо, птах і риба - на нижніх полицях, де трохи холодніше. У закритій вакуумній упаковці шинка та ковбаса зберігаються майже місяць. Підсмажені котлети у пластиковому контейнері – пару днів. А курка чи індичка кілька діб.

Щоб риба протрималася у холодильнику два-три дні, потрібно одразу вичистити їй кишки та зябра. І загорніть її в пергамент або поліетилен, інакше вона просочить своїм запахом весь холодильник. Форель та сьомгу холодного копчення зберігайте не довше двох днів після відкриття упаковки.

На верхню полицю все молочне. Відкритий пакет пастеризованого молока спокійно зберігається у холодильнику три-чотири дні. А домашнє молоко закисає вже за два дні. Відкрита пачка сиру пролягає максимум три-чотири дні. Магазинна сметана у холодильнику «жива» до тижня, а домашня – п'ять днів.
Яйця та вершкове масло - на дверцятах, і зберігайте їх не більше трьох тижнів

Овочі потрібно зберігати окремо від фруктів у висувних ящиках. Яблука та деякі інші фрукти виділяють етиленовий газ, який прискорює «дозрівання» інших фруктів та овочів. І вони швидше псуються. Взагалі, не всі овочі варто класти в холодильник. Помідори та картопля в холодильнику втрачають смак. І банани на холоді втрачають смак та аромат.

Всі плоди повинні "дихати", інакше водяний конденсат у закритому пакеті викличе гниття. Зробіть у пакеті спеціальну «перфорацію» за допомогою звичайної вилки.

Звичайно, тут розказано лише невелику частину «холодильних» хитрощів. Але навіть ці прості правила допоможуть вам довше зберігати продукти свіжими та смачними.

Коментарі (0)